Gratis bezorgen boven € 750,-
Gratis bezorgen boven € 750,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 99,95.
Bezorging en Service in heel Belgie
Binnen 7 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Lavendel snoeien

lavendel snoeien |  Lavendel  is een plant die je vaak in de Nederlandse tuinen tegenkomt.

De lavendel is een populaire plant voor in de tuin. Het is een groenblijvende plant. Dit betekend dat de Lavendel in de winter geen kale plant is. Over het algemeen hebben de lavendelplanten paarse, geurende bloemen. Een lavendel is een plant die eigenlijk in elke tuin past.

In de grond of in potten. De beste tijd om te snoeien is in het voor- en najaar. Snoei de planten dan terug tot 10 cm boven de grond. Dit lijkt heel kort, maar je zult zien dat na het snoeien de lavendel weer snel zal uitlopen. Kijk ook eens in onze tuinkalender voor meer tips.

Lavendel snoeien, wanneer?

De beste periode om de lavendel te snoeien, is in het voor of najaar. Hij zal dan uitgebloeid zijn, en in ruststand zijn.

Het snoeien van een lavendel.

Bij jonge planten begin je al met snoeien. Als je lavendel nog een jonge plant is, is het beste om hem twee keer per jaar te snoeien. Doordat je de toppen eruit snoeit worden ze mooi vol. Dit komt doordat je de nieuwe scheuten de ruimte geeft om te groeien. Door niet te snoeien blijft het vochtig in de plant en sterven nieuwe scheuten af. De lavendelplant zal dan kaal worden van binnen. Als hij eenmaal kaal van binnen is kun je hem niet meer kort snoeien. Hij zal dan namelijk niet meer uitlopen. 

Het enige onderhoud van de lavendel is eigenlijk snoeien. Het beste is om in het voorjaar en het najaar te snoeien, omdat de lavendel dan in rust stand is en uitgebloeid is. Je snoeit de lavendelplant tot 10 cm boven de grond. 

In het najaar, voor oktober is het belangrijk om alleen te toppen te snoeien, om de om de nieuwe scheuten de kans te geven om te groeien. 

Meestal in april (voorjaar) snoei je zo diep mogelijk. Dit is ongeveer 10 cm boven de grond. Dit lijkt heel kort maar een lavendel kan dit heel goed hebben en je zult zien dat hij binnen zeer korte tijd weer omhoog groeit en uitloopt. Snoei nooit de nieuwe scheuten. Snoei je na april dan verlaat je de bloeitijd. 

Kijk ook nog eens in onze tuinkalender voor nog meer tips!

Wanneer kun je een lavendel planten?

De lavendel kun je het hele jaar door planten, omdat de lavendel het hele jaar door in pot wordt geleverd.

Kijk ook eens bij onze andere tips zoals laurier snoeien Hortensia snoeien en lavendel snoeien.