Gratis bezorgen boven € 750,-
Gratis bezorgen boven € 750,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 99,95.
Bezorging en Service in heel Belgie
Binnen 7 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Spaden

Spaden Om uw tuin goed te kunnen onderhouden bent u natuurlijke allerlei verschillende tuingereedschappen nodig om flink aan de slag te kunnen. Zo kan een van deze benodigdheden natuurlijk ook een spade zijn, hiervoor kunt u terecht bij het ruime assortiment dat Online Groen voor u beschikbaar heeft gesteld. 

Meer informatie >

28 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

28 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Bij Online Groen kunt u terecht voor al uw benodigdheden wat betreft uw tuingereedschap. Zo komt u ook spaden tegen, maar wat is nou precies een spade en waar is deze voor geschikt. Een spade, ook wel een steekschop genoemd is tuingereedschap dat kan worden gebruikt bij het spitten van uw grond, verpoten en graven wat gaten met een wat grotere omvang. Al met al maakt dit een spade natuurlijk erg geschikt voor verschillende werkzaamheden wat betreft het planten of andere zaken in uw tuin. Wat betreft het uiterlijk van de spade, bestaat deze uit 2 delen, de steel en het werkblad. Het werkblad heeft over het algemeen een rechthoekige vorm met een vrij rechte onderzijde. De bovenzijde van het blad heeft vaak een voetsteun om meer kracht te kunnen zetten bij het graven of spitten. Het verschil tussen een spade en een schop is voornamelijk de holling van het werkblad, daarom is een spade ook minder geschikt voor het verplaatsen en opscheppen van grond.

Wat betreft de steel van een spade word deze vaak gemaakt van essenhout. De lengte van de steel kan echter wel verschillen. De geschikte lengte verschilt per persoon en is afhankelijk van de lengte. Zo hoort het handvat van een spade over het algemeen tot de navel te komen voor comfortabel gebruik. Ook qua handgrepen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een T-vorm of een D-vorm tegenkomen wat betreft de handgrepen.

Verschillende soorten spades!

Er bestaan verschillende soorten spades, zo is er de klassieke spade, kleispade, borderspade en een drainagespade. De klassieke spade is natuurlijk het meest bekend en heeft een recht en een vierkant werkblad. Ook is deze spade veel sterker dan bijvoorbeeld eens schop. Een kleispade is zoals de naam al zegt erg geschikt voor het werken met kleigrond. Dit komt voornamelijk door de puntige vorm van de spade. Een drainage spade heeft veel verschillende namen, zo word het ook wel een boomspade, kabelspade, boorspade of verplantspade genoemd. Deze spade is er geschikt voor het lossteken en wrikken van planten en het graven van sleuven.

Omdat u natuurlijk zo lang mogelijk gebruik wilt maken van uw spade is het verstandig om uw gereedschap goed te onderhouden. Wanneer u uw spade goed blijft onderhouden zult u er gemakkelijker mee kunnen werken aangezien ze dan in een goede staat verkeren. Maar wat is nou de correcte en meest effectieve manier van onderhouden?

Schoonmaken van de spaden!

Allereerst moet u beginnen met het schoonmaken met een droge borstel, hiermee veegt u alle grond van uw spade af. Wanneer u dit heeft gedaan kunt u het werkblad bewerken met een vijl, zo houd een deze scherp wat het werk gemakkelijker zal maken. En wanneer u uw spade niet meteen weer hoeft te gebruiken kunt u het invetten met lijnolie, zo voorkomt u het roesten van het werkblad en het uitdrogen van de steel. Wat betreft het bewaren van het gereedschap, kunt u dit het beste op een droge plek doen.

Wanneer uw wel last krijgt van roest op het werkblad van uw spade kunt u dit verwijderen. Dit kun u doen door het roest van het blad te schuren. Hier kunt u een staalborstel of schuurpapier voor gebruik. Om het uzelf gemakkelijker te maken kunt u de spade stevig vastzetten in een werkbank.

En wanneer u te  maken krijgt met splinters op de steel kunt u deze ook verwijderen door middel van schuren.