Gratis bezorgen boven € 750,-
Gratis bezorgen boven € 750,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 99,95.
Bezorging en Service in heel Belgie
Binnen 7 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Tuintips Mei

Mei is altijd een drukke maand in de tuin. Er gebeurt van alles tegelijk en er moet ook van alles gebeuren om de uitbundige groei en bloei in goede banen te leiden.

Planten

Ondersteun nieuwe takken van klimplanten door deze aan te binden. Ondersteun ook de hogere (vaste) planten tijdens de groei. Plant zomerbollen. De zomerbloemen, perkplanten en kuipplanten kunnen na half mei zonder bezwaar buiten worden uitgeplant.

Na de IJsheiligen (11-14 mei) is de kans op nachtvorst namelijk zo klein dat de planten geen gevaar meer lopen. Bemest de planten in potten. Zaai zaaigoed (ook van bijvoorbeeld groente en kruiden) en plant nieuwe planten. Zaai tweejarige planten, zoals stokroos en vingerhoedskruid in de volle grond. Verwijder dood hout uit de hortensia’s. Controleer rozen en druiven op meeldauw. Behandel de planten indien nodig.

Haal bollen van uitgebloeide bloemen voorzichtig uit de grond. Leg ze op een rustig plekje van de tuin in de grond om de bladeren af te laten sterven. Bewaar ze daarna in een kistje om in de nazomer weer uit te planten. Haal de toppen uit de pompoenen. De plant vertakt zich dan beter. Bemest aardbeiplanten met mest met een hoog kaligehalte. Zet de planten in een bloembed of in schalen, potten, hanging baskets en bakken. Er moeten gaten onderin zitten voor een goede drainage. Zeker bij zonnig weer moet je van nu af aan je planten in potten en bakken iedere dag water geven. Giet op de potgrond en niet op de planten.

Bomen, heesters en hagen

Knip de topscheuten en zijtakken van de heg weg om een strak aanzicht te houden. Snoei de uitgebloeide krentenboom en andere voorjaarsbloeiers.

Meidoorn en liguster groeien snel en mogen vaker worden gesnoeid. Snoei gemakkelijk bloedende bomen, zoals de esdoorn en berk. Heesters die al uitgebloeid zijn kun je nu snoeien. De heesters die pas in de zomer of de herfst bloeien, zijn (als het goed is) al eerder gesnoeid. Snoeien is nodig om het formaat van de struiken een beetje redelijk te houden. Kort ze zover in als je nodig lijkt, haal lastige takken weg en zorg dat het model van de planten mooi blijft.

De meeste hagen kunnen nu voor de eerste keer dit jaar worden gesnoeid. Met coniferen kun je eventueel nog wachten. Taxussen kun je kaal snoeien en die lopen daarna wel weer uit. Zeker een ligusterhaag moet nu nodig worden geknipt. Snoei bij een haag de vorm altijd zo, dat het licht ook de onderste takken goed kan bereiken. Als de onderste takken namelijk te weinig licht krijgen, worden ze kaal.

Kijk ook eens bij onze Mei aanbiedingen.